Apologetika se nás netýká?

Mohlo by se zdát, že apologetika je disciplína pro učené teology, avšak knížka Apologetika mámy medvědice, kterou napsal kolektiv amerických autorek, tuto domněnku vyvrací. Podtitul Jak naučit děti čelit současným ideologiím napovídá, že se otázkami apologetiky zabývá každý věřící rodič, a dokonce je prvním zdrojem, z kterého děti čerpají odpovědi na své otázky o víře.

Besídka ani katechismus nestačí

obal knihy

V úvodu píše Nancy Pearceyová: „V dnešní sekularizované době je zřejmé, že rodiče jsou v předních liniích, pokud jde o přípravu dětí na společnost, která na křesťanství reaguje s rozpačitostí či případně i otevřeným nepřátelstvím.“ Dříve či později si děti začnou klást otázku: „Jak víme, že je křesťanství pravdivé?“ Někdy zčistajasna své pochybnosti zmíní jakoby mimochodem a jsou zvědavé, co na to máma řekne. Knížka je cenná tím, že přibližuje filozofické a společenské otázky obyčejným rodičům jasným a srozumitelným způsobem. Na příkladech vlastních zkušeností autorky poskytují základ, aby byli rodiče schopni reagovat na otázky, které si kladou dnešní dospívající a které jim pravděpodobně budou klást.

Řvát jako medvědice

Apologetika vám nemusí připadat zajímavá, dokud se osobně nesetkáte s důsledky špatných myšlenek.

V první části knihy se dozvíte o exodu mládeže z církve a proč je potřebné si osvojit základy apologetiky. Autorky vyvracejí některé mýty, kterým rodiče věří, a tudíž nereagují adekvátně na vzniklou krizi. Autorky popisují přiměřenou reakci – jak „být dobrou medvědí mámou“ – a dávají praktické tipy, kde s apologetikou začít .

Všechno však zkoušejte; co je dobré, to pevně držte a všeho, co vypadá zle, se vystříhejte.

1. Tesalonickým 5,21–22 

Jako rodiče máme zodpovědnost všechno zkoumat a rozlišovat dobré od zlého. Trošku expresivně je to přirovnáno k metodě batolat „rozžvýkej a vyplivni“, kterou zkoumají okolní svět. To je však jedna z nejdůležitějších věcí, kterou děti musíme jako rodiče naučit, aby mohly obstát. Každou kapitolu shrnují čtyři kroky: rozpoznejte myšlenku, vysvětlete problém, argumentuj pro zdravější přístup a otázky k diskusi.

Hillary Morgan Ferrerová poukazuje na posun významu slov, který – aniž bychom si toho všimli – brání se v diskusi navzájem pochopit. Uvádí příklady „ukradnutých“ slov, jako láska, pravda, tolerance…

Lži a polopravdy

V druhé části knihy kolektiv autorek analyzuje „lži, které jste pravděpodobně slyšeli, ale nevěděli jste, jak se jmenují“. Tato část knihy je velmi užitečná, neboť čtenáře seznamuje s nejdůležitějšími soudobými myšlenkovými směry. Když se vyjmenují – například: skepticismus, naturalismus, postmodernismus, morální relativismus, nebo i marxismus, feminismus a progresivní křesťanství – možná vám nic moc neřeknou. Ale v podání autorek si člověk najednou uvědomí, že se s nimi dennodenně setkává. Vícekrát se mi při čtení knihy vyjasnilo a pomohla mi pojmenovat a uchopit názory, na které narážím a jsou v rozporu s biblí. 

Ty nejmocnější lži jsou zabalené do částečných pravd.

Autorkám se myslím podařilo vystihnout mnoho běžně rozšířených názorů a ukázat, v čem jsou zavádějící. Nejdřív uvádějí předpoklady myšlenkového směru, na kterých staví své závěry, a potom uvádějí z něho vyplývající tvrzení. Například:

  • Bůh pomůže těm, co si pomohou sami.
  • Věda pracuje s fakty, náboženství pracuje s vírou. (naturalismus)
  • Člověk, který projevuje laskavost, morálně převyšuje ostatní. (morální relativismus)
  • Máš zodpovědnost za mé pocity. (emocionalismus)
  • Nárok na pravdu vede ke snaze získat moc. (postmodernismus)

Na konci knihu najdete užitečné tipy od autorek a odkazy na citované zdroje. Pro začínající mámy medvědice (i táty medvědy) jsou dostupné další informace v angličtině na blogu: https://mamabearapologetics.com.

Závěr

Knihu bych každopádně doporučil rodičům dospívajících dětí, kterým není jedno, jaký si jejich ratolesti udělají nakonec závěr o křesťanství. Kniha prospěje každému, kdo se chce zorientovat v ideologiích, které hýbou současným světem.

Hillary Morgan Ferrer: Apologetika mámy medvědice – Jak naučit děti čelit současným ideologiím, 321 stran, 339 Kč, www.danielknihy.cz 2022

Přečteno 26-krát